z iDM által  szabadalmaztatott HGL technika dupla komfortot biztosít és nem igényli plusz energia hozzáadását.

Nincsenek rejtett elektromos fűtőpatronok és a kompresszor sincs túlterhelve a meleg víz elkészítésekor.

Az eljárás során optimális energia felhasználás mellet elkészül a 35°C hőmérsékletű fűtési meleg víz és ezzel egy időben a használati meleg víz (HMV) készítéshez is előmelegíti a vizet a réteglemezzel elválasztott higiénikus HMV-tárolóba.

z eljárás lényege hogy a kompresszor által termelt forró gáz első 15 %-át ami legalább 60°C hőmérsékletű a réteglemezes tároló felső részébe töltjük be és a további 85%-át pedig az alsó fűtési tároló melegítésére használjuk ahol 35°C –os vizet tárolhatunk a felületfűtéshez.

Így mindig rendelkezésre áll a használati meleg víz elkészítéséhez szükséges hőenergia és nem kell a kompresszort a meleg víz készítéshez magas fordulaton az élettartam rovására járatni.

A hőszivattyúk működése általában akkor optimális ha 35°C körüli hőmérsékletre melegítik a tárolóban lévő vizet. Sajnos a legionella baktériumok (Legionella pneumophila) is ilyen körülmények között szaporodnak a legjobban. Ez a baktérium egy általánosan elterjedt fajta amely nagy mennyiségben a tüdőbe jutva súlyos, gyakran tragikus betegséget okoz. Tipikus civilizációs kór és rendkívül nehéz felismerni ezért például Németországban évente egy kisvárosnyi ember veszti az életét ebből adódóan.

További probléma, hogy a hőszivattyúk tartályaiban (mint minden melegvíz tárolóban) igen gyakran különféle lerakódások képződnek amit szintén nem célszerű a használati meleg víz rendszerbe engedni.

A hőszivattyúk többféle módon tudják megelőzni ezeket a problémákat. Az egyik eset amikor a hőszivattyút bizonyos időszakokban felpörgetve arra késztetik, hogy 60 °C-nál magasabb hőmérsékletű meleg vizet állítson elő amikor a baktériumok elpusztulnak, ez a gyakran rossz időpontban elvégzett művelet nagy mértékben igénybe veszi a hőszivattyú szívét a kompresszort és ennek megfelelően az élettartamot is csökkenti.

A másik lehetőség, hogy a használati meleg víz készítésére szánt hőenergiát 60°C –os víz formájában tárolják be az erre szolgáló zárt rendszerbe és ezen keresztül vezetve a friss vizet átadják annak a hőt.

Így mindig higiénikus használati meleg vizet gyárthat. Különösen optimális módon történik ez az iDM által szabadalmaztatott HGL technikával, hiszen gyakorlatilag mindig rendelkezésre áll a friss egészséges meleg víz elkészítéséhez szükséges 60°C-os víz a réteges tárolóban és a tárolón lévő frissvíz modul segítségével ez mindig el is készíthető egészen 70 liter/ perc mennyiségig ami már több nagyteljesítményű zuhanyt is kiszolgál.

Az iDM friss-víz állomások másodpercek alatt friss egészséges vizet készítenek fürdéshez, mosáshoz és egyéb felhasználásra. A színesfém nélkül forrasztott rozsdamentes lemezes hőcserélő és garancia a hosszú élettartamra és az első osztályú higénikus használati meleg víz elkészítésére. Az iDM frissvíz-állomások önnálóan is elérhetők és az iDM NAVIGATOR szabályzás nélkül is használhatók.

 

 • A kompresszort nem a kültéri, hanem a beltéri egységben helyezték el.
 • Az elpárologtató méretét nagyvonalúan dimenzionálták és a lamellatávolságokat szélesebbre választották. Így nagyobb keresztmetszeten áramlik át a levegő, alacsonyabb sebességgel. Ez a csendes üzemen kívül a magas COP értéket és a ritka leolvasztást is támogatja.
 • A levegőt egy lassan forgó nagy átmérőjű prémium minőségű Ebm Papst HiBlade ventilátor szállítja.
 • A szívó oldalon elhelyezett beömlő minimálisra csökkenti az alacsony frekvenciájú hangok okozta zajkibocsátást.

 

1. ábra Ebm Papast HiBlade ventilátor

3. ábra szívó oldali beömlő rács

A hőszivattyúk tervezéséhez részletes útmutatás található a német nyelvterületről származó „Technische Anleitung zum Schutz gegen Lärm – TA Lärm” című általános közigazgatási rendeletből. Ez a rendelet 6 kategóriába sorolja a telepítési helyeket. 
Pl.:
Tisztán lakóövezetben a rendeletben megengedett hangnyomásszint az imissziós helyen:
nappal 50 dB(A)
éjszaka 35 db (A)
Ezek meglehetősen szigorú követelmények.
A kiválasztott hőszivattyú kültéri egységének ellenőrzése céljából a német hőszivattyús szövetség, a „Bundesverband Wärmepumpe” mindenki számára elérhető hangnyomásszint számító programot tett közzé a honlapján.

A fenti ábrán látható „ipump A 3-11” hőszivattyú kültéri egységének hangnyomásszintje a készüléktől 3 méterre a tisztán lakóövezetre meghatározott határértéket alatt van úgy nappali mint éjszakai üzemben.

IDM iPUMP A 3-11 split rendszerű hőszivattyú hangnyomásszintje a távolság függvényében. Nappali üzem.

IDM iPUMP A 3-11 split rendszerű hőszivattyú hangnyomásszintje a távolság függvényében. Éjszakai üzem.

 

Navigator 2.0 szabályozás
A hőszivattyú szabályozója a hőszivattyú alap funkcióin kívül számos rendszer szemléletű funkcióval konfigurálható.
Minden Navigator 2.0 szabályozóval felszerelt hőszivattyú beépített távfelügyelettel rendelkezik, okos eszközökkel irányítható.

Hőszivattyúk beépített helyiséghőmérséklet szabályozással
Megoldás szűkre szabott gépészeti helyiségekben

Ismert üzembiztonsági okok miatt a hőszivattyúk zavartalan üzemét általában puffertároló alkalmazásával biztosítjuk.
A hőszivattyúk számára ugyanis szükséges

 • a minimális rendszertérfogat megléte (pl. iPUMP A 3-11 – 80 l)
 • a minimális térfogatáram megléte (pl. iPUMP A 3-11 – 1,01 m3/h)
 • és nagyon fontos, különösen hűtési üzemben, hogy a készülék kapacitását nagy biztonsággal elvonjuk (pl. iPUMP A 3-11 – a minimális hűtési teljesítmény 70%-a 2,4 kW).

Mindhárom feltételnek egymástól függetlenül is teljesülnie kell.

A puffer nem kizárólag a megszokott puffertároló lehet. Lehetnek a ma már széles körben alkalmazott felületfűtés és felülethűtés rendszerek. A termikusan aktív épülettömeget is alkalmazhatjuk a hőszivattyús rendszerünk puffertárolójaként.

A legegyszerűbb esetben nem teszünk termoelektromos szelepállító motorokat az egyes felületfűtési- hűtési körökre. Ezt a megoldást azonban ma már ritkán használjuk.
Zónaszabályozó rendszerek segítségével az egyes helyiségek hőmérsékletei állandó értéken tarthatók, azonban előfordulhat ezeknél a változó térfogatáramú rendszereknél, hogy nem teljesül a fent említett három feltétel egyike, vagy akár egyik sem. Ezért az egyébként a hőszivattyútól hidraulikailag elválasztott hőleadó rendszerben jól működő zónaszabályozó rendszereket csak bizonyos kompromisszumokkal szabad hőszivattyúval együtt működtetni.

Az IDM kifejlesztette saját zónaszabályozóját, amely a helyiségek hőmérsékletének kívánt értéken tartásán túl a szükséges zónaszelep rövid idejű nyitásával a fent említett három működési kritérium teljesülését is garantálja.
Ezzel a hőszivattyú és szabályozó kombinációval tehát puffer elhagyható.

Az IDM kínálatában megtalálható a kombinált helyiséghőmérséklet és páraérzékelő, de tetszés szerint modBUS és KNX kapcsolatra alkalmas rendszerek érzékelői is használhatóak. A végrehajtó ebben az esetben is az IDM zónaszabályozója, így ebben az esetben is garantált a működési kritériumok teljesülése.

Ezzel a hőszivattyú és szabályozó kombinációval tehát puffer elhagyható.

Ezzel a megoldással Ön akár valamivel kevesebb, mint fél négyzetméteren is meg tudja oldani a hőszivattyú telepítését.
A hőszivattyú és a zónaszabályozó együttese a kor igényeinek megfelelően távfelügyelettel rendelkezik.

Az iDM már 40 éve foglalkozik a különféle energiaforrások felhasználásával így tradicionálisan napenergia hasznosító cégnek számít. Az első hőszivattyúja egy úgynevezett négy évszakos fűtés volt amelyben hőszivattyút, fa tüzelésű kazánt és napkollektort kombináltak. A mai napig fontos tényező az ingyenesen elérhető napenergia hasznosítása. Az Energiacsaládnak nevezett termékeknél a NAVIGATOR szabályzás segítségével kombinálva is felhasználhatóak az alternatív energiaforrások úgymint a víz, föld és levegő hőenergiája valamint többfajta módon a napenergia is. A legegyszerűbb módon bekötött kis napkollektortól a 3 lépcsős napenergia felhasználásig és a napenergia közvetlen felhasználásáig egy napelem rendszerből a NAVIGATOR minden kézben tart.  

A Napelem

A TERRA hőszivattyúk felhasználják a házi napelem telep által termelt energiát, a NAVIGATOR szabályzás a napelemek inverterének jelzése alapján először túlfűti a puffer tárolót 5°K erejéig a rendelkezésre álló energia esetén. A beállítás függvényében a fűtési előremenő hőmérsékletet is megemeli bizonyos foki. A NAVIGATOR megtanulja mikor áll rendelkezésre az ingyenes Ph- áram és a HMV előnykapcsolási időket is áthelyezi erre az időszakra. az iDM TERRA hőszivattyúk már ma is intelligens módon hasznosítják az áramot.

 

3 lépcsős napenergia hasznosítás

A sík kollektorok átlagosan 60°C feletti hőmérsékleten dolgoznak. A múltban csak a 40°C feletti energiát tudták hasznosítani de miért mondjunk le az alacsonyabb hőmérsékletű energia hasznosításáról. Az iDM új SSL –technikájával a napenergiát 3 lépcsőben hasznosítva magasabb nyereség érhető el a hőszivattyú és napenergia kombinációjával.

1.lépcső

A Napkollektorok nyáron magas hőmérsékleten dolgoznak ezért a HMV termelésre kíválóan alkalmasak. Az iDM NAVIGATOR szabályzás felügyeli az SSL modul működését és a magas hőmérsékletű energiát továbbítja a” higiénikus tároló” SOLAR Energia központba ahol a hő két rétegben kerül beraktározásra, fent mint hőenergia a HMV készítéshez, lent mint fűtési energia. A tárolón kívül elhelyezett lemezes hőcserélőn átvezetve pillanatok alatt tiszta meleg víz készíthető.

2.lépcső:

alacsonyabb hőmérséklet a fűtéshez A modern felületfűtési rendszerek alacsony hőmérsékleten működnek. Az iDM solar rendszer a NAVIGATOR szabályozással ebben az esetben is megfelelően továbbítja a” higiénikus tároló” SOLAR Energia központba a réteges tároló fűtési részébe ezzel növelve az egész berendezés hatékonyságát.

3.lépcső:

alacsony hőmérséklet a hőszivattyú számára Leginkább nyáron fordul elő, hogy a tároló már megtelt és a napkollektor még mindig energiát termel. Ilyenkor itt az ideje, hogy a szondák környezetében regeneráljuk a földet. Az iDM SSL technikája lehetővé teszi, hogy ilyen esetben a felesleges hőenergiát a szondákba visszatáplálva regeneráljuk a földet és egyidejűleg megvédjük a kollektort a túlmelegedéstől amivel az élettartamát is meghosszabbítjuk.  

Feltöltés alatt…

Érdeklődik hőszivattyúink iránt?

Keressen minket, kérjen árajánlatot

Kérjen árajánlatot

Kérjen árajánlatot tőlünk, munkatársaink a lehető leggyorsabban válaszolnak érdeklődésére.

 

 

  GYIK

  Az iDM hőszivattyú előnyei: Amikor új házat építünk vagy újítunk fel mindannyian a legjobbat akarjuk a pénzünkért és fontos, hogy a kiválasztott termék a következő felújításig ne egy elavult műszaki színvonalat vagy designt képviseljen.

   

  Tovább gondolva mindezt mi lenne ha az egyes helységek fekvésének, benapozottságának és használója napi hőigényének megfelelően alakítaná a hőmérsékletet a várható időjárás függvényében?

  Korunk további legfontosabb kihívása a környezetünk megóvása, a káros anyagok emissziójának a visszaszorítása. Ezen túlmenően a felhasznált műszaki gázok mennyiségének csökkentése és biztonságosabb anyagok felhasználása a berendezésekben.

  Ezek a legfontosabb kérdések és kihívások, amelyekre minden építő, szakmai szereplő és felhasználó számára 40 év fejlesztési és gyártási tapasztalattal, 150 gyártott típussal ad választ az


  A iDM Hőszivattyú Kft. munkatársai 2008 óta foglalkoznak hőszivattyú magyarországi értékesítésével és beüzemelésével, kivitelezőként műszaki tanácsadóként és értékesítőként fontos tapasztalatokat szereztünk az iDM és más gyártók berendezéseivel is.

  Az elmúlt években megfigyelhető, hogy az új építésű lakások, családi házak fűtésénél a hőszivattyúk egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, miközben a „hagyományos” gáz vagy szilárd tüzelőanyagos fűtések visszaszorulóban vannak. Az ok nyilvánvaló. Egy új ház, lakás vagy kereskedelmi létesítmény építésekor modern, energiatakarékos, és innovatív „XXI. századi” fűtési megoldást szeretne a felhasználó.