• 06 30 768 7340
  • 1204 Budapest, Nagysándor József u. 84.
 Levegős hőszivattyúk és zónaszabályozók együttműködése

Levegős hőszivattyúk és zónaszabályozók együttműködése

A levegős hőszivattyúk: Épületeinket egyre gyakrabban alakítjuk ki felületfűtéssel, felülethűtéssel. Ma már kellőképpen közismert, hogy a zónaszabályozással ellátott felületfűtési, -hűtési rendszerek a legtöbb esetben gazdaságosabbak, mint az anélkül telepített rendszerek. A zónaszabályozás elterjedt. Szinte minden felületfűtéssel foglalkozó forgalmazó kínálatában megtaláljuk, és gyakran találkozunk „okosnak” vagy „intelligensnek” titulált komplett épületszabályozó rendszerekkel. Az okos szabályozó rendszer ígérete a világítás vezérlésén túl a komplett ház energiamenedzsmentje, mely harmóniát teremt a hőtermelő és a hőleadó között, és az aktív eszközökön túl a passzív eszközökkel segíti az energiatakarékos üzem megvalósulását.

A gyakorlatban ezek a rendszerek az elvitathatatlan design értéken túl általában nem nyújtanak többet egy egyszerű zónaszabályozásnál, a hőközpontot pedig autonóm rendszerként kezelik. Egy okos szabályozó annyira okos, mint a szoftvere. Az összetett épületgépészeti rendszer ismerete nélkül nem várható komplexitás. Ezeket a rendszereket pedig jellemzően villanyszerelők telepítik és programozzák…

Napjainkban általánossá vált a levegős hőszivattyúk és felületi hőleadók ideális kombinációja. A kompresszorok kímélése érdekében a hűtőköröket minimális futásidővel és minimális állásidővel működetjük. A hőszivattyúknak a modern teljesítményszabályozás mellett is szükségük van minimális fűtővíztérfogatra, minimális térfogatáramra, minimális hőelvételre. Amennyiben ezek a szükséges feltételek nem teljesülnek, számíthatunk arra, hogy a hőszivattyú üzeme nem lesz zavartalan.

Ilyen levegős hőszivattyú termékek vannak >>

Leolvasztáskor is a fűtési rendszerből vonunk el hőt az elpárologtató jégmentesítéséhez. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő elvonható hőmennyiség, a leolvasztás körül is gondjaink adódhatnak.

A fenti követelményeket tökéletesen lehet teljesíteni megfelelő térfogatú puffer beépítésével. Arra alkalmas szabályozással a felületfűtések legtöbb változata, pl. a padlófűtés vagy a mára elterjedt épületszerkezet-temperálás kiváló pufferként szolgálhatnak. Ennek feltétele, hogy a szabályozó egy rendszerként kezelje a hőszivattyúval és felületfűtéssel kialakított fűtési rendszert. Szükséges tehát, hogy a szabályozó figyelemmel kövesse, illetve biztosítsa a hőszivattyú biztonságos üzeméhez szükséges feltételek meglétét.

Az iDM fejlesztése, a Navigator Pro 2.0 szabályozó képes erre. A szabályozó minimális nyitás menedzsmentje folyamatosan figyeli a hőszivattyú üzemi adatait és gondoskodik arról, hogy ha szükséges, nyitva legyen a megfelelő számú szelepmozgató motor a felületfűtés osztókon. A legújabb Navigator 2.0 szabályozónál ez a funkció mindössze egy kiegészítő kártya behelyezését igényli. A hőszivattyús hőközpont és a felületfűtés zónaszabályozása ezzel összeolvad, és egy rendszerként működik. A beépített távfelügyeleten ettől kezdve a hőszivattyú és a helyiségek adatai együtt jelennek meg.A helyiségekben elhelyezett érzékelők a hőmérséklet mellett a páratartalom értékét is folyamatosan figyelik. A párakicsapódás elkerülése érdekében a helyiségekből nyert adatok ismeretében a Navigator 2.0 szabályozza az előremenő hőmérséklet.

A helyiségekben elhelyezett kombinált érzékelők, a zónaszabályozók és a hőszivattyú BUS rendszeren kommunikálnak egymással. Az érzékelők kábeles és kábel nélküli változatban is elérhetők.

Bővebben a levegős hőszivattyúkról >>>

A puffer tehát nagyon fontos szerepet játszik a hőszivattyú üzemében. A puffert azonban nem csak henger alakú tároló formájában lehet elképzelni. A felületfűtések tároló tömege igény esetén aktiválható. A levegős hőszivattyúk kedvelt formája a kompakt, HMV tárolót is tartalmazó megoldás, melyet előszeretettel helyezünk el lakások, családi házak tenyérnyi alapterületű helyiségeiben. Ilyen esetek ideális megoldása a mindössze 0,45 m² helyet foglaló iDM iPUMP és a Navigator Pro zónaszabályozás kombinációja.

Kovács Zoltán
iDM Hőszivattyú Kft., az iDM hőszivattyúk magyarországi forgalmazója
www.idm-hoszivattyu.hu

Forrás: https://www.e-gepesz.hu/hirek/16910-levegos-hoszivattyuk-es-zonaszabalyozok-egyuttmukodese

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük